Jury 2023
CantaRode is een muziekfestival én een concours. Dit betekent dat er in het programma twee competitierondes zijn opgenomen. De deelnemende koren worden beoordeeld door een professionele internationale jury. Tijdens het festival van 2023 bestaat de jury uit:
Luc Anthonis, België – voorzitter van de internationale jury
Brady R. Allred – Verenigde Staten
Maria Guinand – Venezuela
Reijo Kekkonen – Finland
Ambrož Čopi – Slovenië
Luc Anthonis
Luc Anthonis begon zijn muzikale carrière aan de muziekacademie van Ekeren. Hij ontwikkelde een bijzondere fascinatie voor koormuziek tijdens het zingen in het jeugdkoor ‘Carmina’ onder leiding van Jozef Cleymans.
Hij studeerde aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen en behaalde diploma’s in dwarsfluit, kamermuziek, harmonie en koordirectie. In het laastste verfijnde hij zich met Eric Ericson, Peter Erdei, Jan Eelkema, Hans Van den Hombergh, Michael Scheck, Simon Halsey en Josef Prats. In 1980 nam Luc de leiding over van de jeugdkoor ‘Cantilene’ en in 1989 richtte hij het vocaal ensemble ‘Cantando’ op. Met dit ensemble creëert hij onder andere werken van Vic Nees, Erika Budai, Rudi Tas, Frank Agsteribbe en Jan Van der Roost.
Hij dirigeert regelmatig het Vlaams Radio Koor met creaties van onder andere Lucien Posman, Roland Coryn en Vic Nees. Met dit koor werkt hij aan composities zoals Cendrées (Xenakis), La Transfiguration du Jésus Christ (Messiaen), St. Johns Passion (MacMillan), Requiem (Verdi) en Grosse Messe in c (Mozart).
Sinds september 2007 is hij professor koordirectie en coördinator voor verschillende vakgroepen aan de School of Arts in Antwerpen. Momenteel is hij verbonden aan de Ekeren Academie voor o.a. het ‘Symfonisch Ensemble Ekeren’ (door hem opgericht in 1988).
Luc Anthonis wordt regelmatig gevraagd als jurylid van nationale en internationale koorwedstrijden. Hij is de vertegenwoordiger voor België van de World Choir Council.
Brady Allred (USA)
Dr. Brady Allred is bezig aan zijn negentiende seizoen als artistiek directeur en dirigent van de Salt Lake Choral Artists. Hij was gastdocent en heeft masterclasses gegeven in 21 landen in Europa, Azië, Zuid-Amerika, Afrika en het Midden-Oosten. Hij won de Europese Grand Prix, twee eerste prijzen en de dirigentenprijs op de Marktoberdorf International Chamber Choir Competition en vele eerste prijzen op competitions in Tolosa, Spanje en Arezzo, Italië.
Brady was gastdirigent van het Schumann Chamber Orchestra in Italië, Wroclaw Philharmonic in Polen, Symphonic Orchestra van het Russische Ministerie van Defensie, Oslo Voices, Taipei Youth Choir, National Youth Choirs of Sweden, Norway, and Estonia, Tuks Camerata, Akustika Chamber Singers, Gondwana National Choirs of Australia, Rainbow Chamber Singers and Youth Choir of Shanghai en het Salt Lake Tabernacle Choir.
Onder zijn leiding vertegenwoordigden de Salt Lake Vocal Artists (het tourkoor van SLCA) de VS op het World Choral Symposium in Argentinië (2011) en Barcelona (2017) op de eerste World Choral Expo in Macau, China (2015) en het Cantemus International Choral Festival in Hongarije (2022).
Voorafgaand aan zijn benoeming tot artistiek directeur van SLCA was hij hoogleraar muziek en directeur koorstudies aan de Universiteit van Utah. Tevens was hij muziekdirecteur en dirigent van het Butler Symphony Orchestra in Pennsylvania, directeur kooractiviteiten aan de Duquesne University in Pittsburgh en artistiek directeur en dirigent van het Bachkoor van Pittsburgh.
Brady Allred behaalde zijn master of music en doctor in musical arts in dirigeren aan de Eastman School of Music en een bachelordiploma in theorie / compositie en fluitprestaties aan de Brigham Young University.
Maria Guinand
María Guinand, koor- en orkestdirigent, universiteitsprofessor, pedagoog en leider van koorprojecten, is momenteel artistiek directeur van de Schola Cantorum Foundation van Venezuela en het Koor van de Polar Foundation.
In haar lange carrière was ze universitair hoofddocent aan de Simón Bolívar Universiteit (1976-2018) (Venezuela) in de Algemene Studies en de Master in Muziek. Zij was tevens coördinator koorsymfonische projecten van El Sistema (1980-2012) en directeur van het Conservatorium simón Bolívar (1993-1996).
Naast artistiek directeur (2003-2017) van het ‘Música para Crecer’-programma was ze ook president (e), vicepresident en adviseur voor Latijns-Amerika van de Internationale Federatie voor Koormuziek (1996-2008) (2020-2023).
Ze is lid van de World Choral Council of Interkultur en was lid van de International Music Council (UNESCO) (2002-2005).
Ze kreeg haar muzikale opleiding en dirigeeropleiding onder de voogdij van Alberto Grau en Helmuth Rilling, en gregoriaans en gewijde muziek van Luigi Agustoni en Johannes B. Goeschel.
Maria Guinand won vele prijzen waaronder de ‘Kulturpreis’ (1998), ‘Robert Edler Preis für Chormusik’ (2000), de Helmuth Rilling Award 2009, de Life Achievement Award van de International Federation for Choral Music (FIMC 2019) en het eredoctoraat van de Metropolitan University, Caracas, Venezuela (2020).
Ze wordt regelmatig uitgenodigd als directeur en docent om koorprogramma’s en masterclasses te geven in de VS, Canada, Latijns-Amerika, Europa en Azië en om deel uit te maken van internationale jury’s. Ze werkt samen met verschillende koorinstellingen in de wereld.
Ze werd uitgenodigd om prestigieuze koorgroepen te leiden zoals het Belgian Radio Choir, World Youth Choir, Gaechinger Kantorei, Youth Choir van het European MusiFest Festivalensemble, Junges Vokalensembles Hannover, Pro-choir Canada, Houston Chamber Choir, Japan National Youth Choir , National Choir of Spain, Choir of the RTVE (Spanje), het Symphonic Choir van de OSESP (Brazilië), onder vele anderen. Ze is redacteur van Latin American Choral Music voor de uitgevers Earthsongs (VS) en Carus-Verlag (Duitsland).
In 2020 was ze Artist in Residence (Choral Singing) aan de Florida International University (FIU, USA). In 2022 was ze gastdirigent van het Houston Chamber Choir (USA), Cantiga (Barcelona, Spanje) en het Youth Choir Sinera (Sounds and Colors of the Caribbean) en met het Idaho (ACDA) Youth Choir.
Reijo Kekkonen
Reijo is geboren in 1961 en als muziekleraar afgestudeerd aan de Sibelius Academie (Helsinki). Hij studeerde compositie bij Vladimir Agopov en Tapani Länsiö en koordirectie bij Matti Hyökki en Erkki Pullinen.
Op dit moment werkt hij als directeur van de uitgeverij SULASOL en is hij betrokken bij uitgeverij-activiteiten over de hele wereld. Zijn output als componist bestaat voornamelijk uit vocale muziek; zowel koor- als sololiederen en kamermuziek.
Hij dirigeerde voornamelijk jeugd-, school- en vrouwenkoren en gaf veel internationale workshops over koormuziek. Een groot deel van zijn oeuvre als componist en arrangeur omvat werken voor koren. Kekkonen is ook professioneel zanger en heeft een carrière in onder andere het Finse Radio Kamerkoor en het Sibelius Academy Vocal Ensemble.
Reijo Kekkonen heeft verschillende vertrouwensfuncties bekleed in verschillende verenigingen in Finland. Hij is ook lid van het planningscomité van het Nordic-Baltic Choral Festival 1996-2008, lid van het artistieke comité van het Tampere Vocal Music Festival sinds 1997 en lid van het organisatiecomité van de Harald Andersén internationale koorwedstrijd aan de Sibelius Academie 2001-2018.
Hij was lid van het bestuur van de International Federation for Choral Music 2002-2008 en lid van het bestuur van de European Choral Association – Europa Cantat 2009-2018. In 2002-2014 trad hij op als ‘watcher’ voor de internationale koorshow-case Polyfollia in St.Lô, Frankrijk. Kekkonen is ook lid geweest van verschillende jury’s van compositie en arrangeren en koorwedstrijden.
Ambrož Čopi
Ambrož Čopi studeerde compositie bij Dane Škerl en Uroš Roko aan de Academie voor Muziek in Ljubljana. Hij ontving de Young Musician Award (1995) en de Prešeren Prize van de Universiteit van Ljubljana (1997), voor zijn uitstekende prestaties tijdens zijn studie. Hij deed kennis op van vocale muziek en directie als assistent van dirigent Stojan Kuret.
Ambrož leidde verschillende Sloveense koren waaronder het kamerkoor Nova Gorica, het gemengd koor Obala en het Academisch koor van de Universiteit van Primorska. Met hen behaalde hij vijftien gouden plaquettes op verschillende nationale wedstrijden en zesentwintig eerste plaatsen, evenals verschillende gouden plaquettes op wedstrijden in het buitenland.
Hij trad op als finalist tijdens de Europese Grand Prix in Choral Singing in Tours (Frankrijk, 2009) met het Academisch koor van de Universiteit van Primorska. Verder kreeg hij verschillende speciale prijzen voor zijn interpretaties, een aantal prijzen voor uitzonderlijke prestaties met de koren en werd hij ook verkozen tot beste dirigent op tal van concoursen.
In 2014 werd hij onderscheiden met de Gallus-medaille, de hoogste onderscheiding op het gebied van muzikale activiteit op nationaal niveau in Slovenië. In 2016 ontving hij Škerjanc-erkenning van het Conservatorium van Muziek en Ballet Ljubljana voor zijn uitstekende artistieke prestaties met het kamerkoor van het Conservatorium van Muziek en Ballet Ljubljana en de promotie van het conservatorium.
In datzelfde jaar ontving hij een prestigieuze nationale prijs, de Preseren Fund Prize, voor uitstekende prestaties in de afgelopen twee jaar.
Ambrož Čopi is docent aan de Art Grammar School in Koper, aan het Conservatorium voor Muziek en Ballet Ljubljana en universitair hoofddocent aan de Academie voor Muziek in Ljubljana. Hij wordt regelmatig uitgenodigd om als jurylid op te treden bij verschillende koorevenementen en wedstrijden en is vaak als docent betrokken bij koormuziekseminars in binnen- en buitenland.