Terugblik festival 2017: Verrassingen uit Amerika

De grote verrassingen tijdens CantaRode Internationaal Koorfestival 2017 kwamen van over de Atlantische Oceaan. Tijdens het driedaagse koorfestival in Kerkrade maakten zowel de Alabama University Singers als gospelgoeroe Raymond Wise grote indruk op het publiek en de organisatie.

In het Hemelvaartweekeinde van 26 tot en met 28 mei 2017 vond in Kerkrade voor de derde keer CantaRode Internationaal Koorfestival plaats. Er was deze keer gekozen voor een beperkt programma. Dat wil zeggen dat er géén concours was en slechts een beperkt aantal deelnemende koren. Zij verzorgden diverse concerten in Kerkrade, Wittem en Herzogenrath.

Gospelworkshop
Kern van het programma van CantaRode vormde dit jaar een gospelworkshop door de Amerikaanse musicus en predikant Raymond Wise. Zo’n vijfentwintig deelnemers uit Nederland en België hadden zich hiervoor aangemeld en lieten zich twee dagen lang onderdompelen in de wereld van deze Amerikaanse muziekstijl. Wise bleek een gouden greep. Zijn kleine gestalte compenseerde hij met een reusachtige uitstraling en een indrukwekkend enthousiasme. Hij nam de deelnemers twee dagen mee op reis door de geschiedenis van de Amerikaanse muziek en wist uit de individuele deelnemers in no-time een hecht koor te smeden.

De workshop vond zaterdag 27 mei en zondagochtend 28 mei plaats in de muziekschool in Kerkrade. Op zondagmiddag werd in de aula minor van Abdij Rolduc een slotconcert gegeven. Het gelegenheidskoor van deelnemers aan de workshop gaf een performance alsof de zangers al jarenlang met elkaar optraden. Wise wist ook de zaal zodanig te enthousiasmeren dat het publiek binnen de kortste keren stond te swingen. Op filmpjes die op social media gedeeld zijn, is dit nog te bekijken.

Diverse deelnemers aan de workshop hebben na afloop berichten naar de organisatie gestuurd, waarin ze laten blijken de workshop en het werken met Raymond Wise als bijzonder positief te hebben ervaren. Sommigen hebben zelfs het plan opgevat om onderling contact te houden en wellicht een eigen koor op te richten. Dat zo’n idee ontstaat, geeft duidelijk aan dat de deelnemers aan de workshop en het concert buitengewoon veel plezier hebben beleefd.

Concerten
Het andere belangrijke onderdeel van CantaRode 2017 bestond uit diverse concerten door gastkoren. Er waren dit weekeinde drie koren te gast uit België, Duitsland en de Verenigde Staten. Op vrijdag 26 mei vond in de Lambertuskerk in Kerkrade het openingsconcert plaats met optredens van kinder- en jeugdkoor Cantitare uit Belgisch-Limburg onder leiding van Jeroen Beckers, dameskoor Cant’Ella uit Duitsland onder leiding van Bine Becker Beck en de University of Alabama Singers uit de Verenigde Staten onder leiding van Brain Kittredge.

Alledrie de koren verzorgden in de Lambertuskerk een uitstekend concert. Jeroen Beckers liet de kinderen en jongeren van Cantitare muziek maken op een welhaast professioneel niveau. Wat ook opviel was de betrokkenheid van ouders, vrijwilligers en zelfs leden van het gemeentebestuur van Maaseik, die het koor begeleidden. Het dameskoor Cant’Ella bestaat uit zangeressen uit alle delen van Duitsland, die elkaar een aantal keren per jaar ontmoeten om te repeteren en concerten te geven. Als je uitstekende zangeressen uit een heel land verzamelt en één koor laat vormen, krijg je uiteraard een topkoor, dat niet voor niets al tal van prijzen en onderscheidingen in ontvangst heeft mogen nemen. De optredens tijdens CantaRode bewezen weer waarom.

De grootste verrassing van de avond – en eigenlijk van het hele festival – waren ongetwijfeld de ‘Alabamasingers’. Dit universiteitskoor bestaat uit enkele tientallen studenten, van wie de meesten niet-muzikale studies volgen als natuurkunde, geschiedenis of rechten. In hun vrije tijd zingen ze in het koor en wel op een buitengewoon professionele wijze, alsof het allemaal conservatoriumstudenten betreft. Hun repertoire was zeer gevarieerd. Ze zongen met evenveel gemak oude Italiaanse of Duitse werken, als de bekende gospels van Raymond Wise, met wie ze tijdens het slotconcert samen optraden. Bijzonder is ook dat de studenten slechts in het koor mogen zingen gedurende duur van hun opleiding. Het optreden bij CantaRode was tevens het afscheidsconcert van enkele studenten. Het betekent ook dat dirigent Brain Kittredge te maken heeft met een koor dat elke jaar wisselt van samenstelling. Des te indrukwekkender dat het hem lukt om op zulk hoog niveau te musiceren. De toehoorders waren zeer onder de indruk van hun optreden.

Wittem
Op zaterdagavond 27 mei verzorgden de Alabamasingers en het dameskoor Cant’Ella een gezamenlijk concert in de nagenoeg uitverkochte bibliotheek van Klooster Wittem. Op zondag 28 mei waren beide koren aanwezig in een parochiekerk, om daar de wekelijkse eucharistieviering luister bij te zetten. Cant’Ella was present in een van de parochiekerken in Herzogenrath en ‘Alabama’ in de kerk van de Kerkraadse wijk Terwinselen. Op beide plaatsen waren de kerkgangers zeer onder de indruk van de muziek.

Slotdag
CantaRode Internationaal Koorfestival 2017 werd op zondagmiddag 28 mei afgesloten met een concert in Abdij Rolduc. Naast de eerdergenoemde presentatie van het gelegenheidsgospelkoor trad hier ook CantaYoung op. Dit is een initiatief dat uit CantaRode is voortgekomen, om kinderen in Kerkrade en omgeving te laten zingen. Op diverse basisscholen zijn muziekprojecten gehouden, hetgeen geresulteerd heeft in meerdere schoolkoren en het CantaYoung-jeugdkoor onder leiding van Kirsten Lauvenberg-Dortants. Ook de Alabamasingers verzorgden tijdens het slotconcert hun laatste bijdrage aan CantaRode 2017. In combinatie met de gospelmuziek werd het een wervelende middag en een positieve afsluiting van CantaRode Internationaal Koorfestival 2017.