In mei weer koorfestival CantaRode

Aan het Internationaal Koorfestitval CantaRode in Kerkrade nemen dit jaar elf topkoren deel. De koren komen uit alle delen van de wereld: van Canada tot Congo en van Rusland tot België. CantaRode vindt plaats van 10 tot en met 14 mei in Kerkrade. 

CantaRode Internationaal Koorfestival wordt dit jaar voor de vierde keer gehouden. Het festival bestaat uit diverse elementen, waaronder een gezamenlijk openingsconcert, een concours tussen de elf deelnemende koren, concerten van deze en andere koren in de regio en een muziekfeest, dat de naam ‘Kerkraadse Koornacht’ heeft meegekregen.

Wereldwijd
De koren die aan het concours deelnemen komt uit België, Canada, Congo, Nederland, Polen en Rusland. Het gaat om diverse soorten kamerkoren. Het betreft allemaal amateurzangers, die echter wel op een absoluut topniveau presteren. Bijzonder is dat de winnaar van het vorige CantaRode-concours uit 2015 – het koor van de Warsaw School of Economics – opnieuw naar Kerkrade komt om de titel te verdedigen. De jury sprak toen met bijzonder veel lof over deze jonge Poolse zangers.

Alle andere koren doen voor het eerst mee aan CantaRode. Onder de deelnemers bevindt zich ook een aantal universiteitskoren. Alle koren staan onder leiding van zeer gerenommeerde dirigenten. Voor het eerst doet nu ook een koor uit Kerkrade mee, een ensemble van het Chevremonts Mannenkoor 1912, dat vorig jaar nog twee bronzen medailles won tijdens een concours in Duitsland en een van de prijswinnaars was bij het Limburgs Koorfestival.

Concours
De koren die aan het concours deelnemen moeten werken uit diverse stijlperioden ten gehore brengen, plus een lied uit hun land van herkomst. De jury bestaat uit vijf internationaal gerenommeerde musici. Het concours van CantaRode vindt plaats op vrijdag 11 en zaterdag 12 mei. De andere concerten vinden op diverse momenten in dat weekeinde plaats.