Polen

Choir Canzona

Koor
Canzona is het koor van de Technische Universiteit van Koszalin (voorheen het Duitse Köslin) in Polen. Het bestaat pas sinds januari 2017 en is ontstaan uit een samenvoeging van twee andere koren het universiteitskoor van Koszalin en het koor Canzona van het cultureel centrum in Koszalin. De leden van het koor zijn studenten en afgestudeerden van de Technische University van Koszalin en afgestudeerden van andere universiteiten.

Het repertoire van het koor varieert van oude muziek tot hedendaagse religieuze, seculiere en folk muziek, alsmede negrospirituals, jazz en popmuziek. Het koor werkt regelmatig samen met het filharmonisch orkest van Koszalin en heeft ook meegedaan aan het internationaal orgelfestival van Koszalin. De voorlopers van het huidige koor behaalden prijzen in Finland, Italië en Polen.

Dirigent
Canzona staat onder leiding van Radosław Wilkiewicz, buitengewoon hoogleraar aan de kunstacademie van Szczecin. Hij was sinds 2009 ook al betrokken bij het eerste Canzonakoor. Hij studeerde muziek in Bydgoszcz, eveneens in Polen. Sinds 1993 dirigeert Wilkiewicz diverse koren, waarmee hij op festivals tal van prijzen behaalde. Twintig jaar geleden ontving hij al de zilveren erepenning van de Poolse vereniging van koren en orkesten. Hij is nog steeds verbonden aan de muziekacademie van Bydgoszcz.

Volg Canzona op facebook

 

Choir of Maritime Universeit of Szczecin

Koor
Het koor van de Zeevaartuniversiteit van Szczecin (voorheen het Duitse Stettin) in Noord-West Polen bestaat 14 jaar. Het koor telt in totaal meer dan 70 leden, onder wie zangers en muzikanten. Het koor heeft een gevarieerd repertoire van klassieke werken tot en met muziek van hedendaagse componisten.

In hun optredens proberen de Poolse zangers en zangeressen naast muziek ook subtiele en vrolijke choreografie te verwerken. Het koor is initiatiefnemer van een eigen artistiek project in Polen met als titel ‘Common Sounds’, waarin jazzmuziek en Latijns Amerikaanse klanken worden gecombineerd met meer klassieke koorwerken. De laatste zeven jaar heeft het koor meer dan 40 prijzen en awards in de wacht gesleept, waaronder 9 grand prix en 17 gouden medailles op festivals in Polen, Italië, Frankrijk, Spanje, Turkije, Macedonië, Litouwen, Malta, Ierland Ecuador en Rusland. Het koor treedt ook vaak op met bekende Poolse artiesten.

Dirigent
Het Universiteitskoor van Szczecin staat onder leiding van Sylwia Fabianczyk-Makuch PhD. Zij maakt al muziek vanaf haar vijfde. Ze studeerde aan de conservatoria van Legnica, Poznan, Bydgoszcz en Warschau. Ze heeft als dirigente aan tal van festival en concoursen in binnen- en buitenland deelgenomen. Ze is onder meer onderscheiden met een medaille van verdienste voor haar inzet voor de Poolse cultuur. Ook won ze diverse andere cultuurprijzen. Fabianczyk treedt zelf ook regelmatig op als jurylid bij koorfestivals. Daarnaast is ze ook als docente verbonden aan de Maritime university van Szczecin.

Website Choir Canzona

 

 

Warsaw School of Economics Choir

Koor
Het Warsaw School of Economics Choir is het koor van de universiteit van Warschau in Polen. Het koor bestaat al meer dan 40 jaar, maar is vooral de laatste 25 jaar erg actief. De leden van het koor zijn hoofdzakelijk studenten en oud-studenten van de universiteit, maar er zijn ook enkele zangers van buiten de universitaire wereld bij betrokken. Het koor zingt zowel klassiek als hedendaagse muziek.

Dit koor staat in de Poolse muziekwereld hoog aangeschreven en heeft in de loop van de jaren diverse prijzen op festivals in binnen- en buitenland gewonnen. Het koor trad onder meer op in Duitsland, Zwitserland, Portugal en Slovenië. In 2015 won het Warsaw School of Economics Choir de eerste prijs tijdens CantaRode Internationaal Koorfestival.

Dirigent
Het koor staat onder leiding van Tomasz Hynek. Hij is regisseur, componist en dirigent. Hij is afgestudeerd aan de muziek- en theateracademie in Warschau.

Het koor neemt aan CantaRode deel in drie categorieën: mannenkoren, vrouwenkoren en gemengde koren en telt daarom drie keer mee.

Bekijk het Warsawkoor op youtube

Volg het koor op facebook