België

Amaranthe

Koor
Het dameskoor Amaranthe uit het Vlaamse Oudenaarde ontstond in november 2006 en bestaat uit zo’n 25 leden. Het koor heeft een repertoire van klassieke en hedendaagse muziek en wil daarom niet graag in één hokje geplaatst worden. In 2015 wonnen de zangeressen het korenfestival van Kontich in de buurt van Antwerpen en ze promoveerden in februari 2016 tot de “ereafdeling” van het koortoernooi in Oost-Vlaanderen.

Amaranthe trad ook op in Servië, Spanje en Italië en behaalde mooie prijzen op nationale en internationale koorwedstrijden. Afgelopen zomer nam het nog met succes deel aan het internationale festival ‘Musica eterna Roma’ en behaalde daar twee prijzen.

Dirigent
Dirigent van Amaranthe is sinds 2012 Johannes Dewilde. Hij studeerde aan de conservatoria van Gent en Antwerpen. Naast koordirigent is hij ook trompettist. Daarnaast werkt hij als muziekdocent in Gent. In 2015 gaf hij ook les aan de University of Easter Finland. Naast Amaranthe dirigeert Dewilde nog enkele koren in Vlaanderen.

Website Amaranthe

 

 

 

Furiosa

Koor
Het dameskoor Furiosa is een van de vier koren van Arte Musicale, een koepel van meerdere koren en orkesten uit Wondelgem. Het jeugdkoor Furiosa is in 2009 ontstaan uit leden van het jeugdkoor Furiakanti, die dit koor ontgroeid waren maar wel graag samen wilden blijven zingen. Het koor bestaat uit zevenentwintig zangeressen, die zowel op als naast het podium een hechte groep vormen.

Furiosa legt zich toe op gelijk-stemmig koorwerk uit de meest recente koorliteratuur. Het koor deed in 2012 voor het eerst mee aan het Provinciaal Koorzangtoernooi in Gent en behaalde daar direct de eerste divisie. In 2013 gevolgd door eerste divisie met onderscheiding van de jury. Inmiddels staat het koor op het podium in de classificatie ‘uitmuntend’. Deelname aan CantaRode is het eerste internationale optreden van dit relatief jonge koor.

Dirigent
Furiosa staat onder leiding van Steve de Veirman. Hij studeerde onder meer aan de Muziekacademie Emiel Hullebroeck in Gentbrugge en aan het Lemmensinstituut in Leuven. Naast zang en koordirectie bekwaamde hij zich ook als muzikant in piano, cello en barokfluiten. De Veirman dirigeert diverse bekende Belgische koren en orkesten.

Website Furiosa