Cantitare Belgie

Cantitare – Academie voor Kunsten Maaseik

De korengroep Cantitare werden in 1985 door Guido Beckers opgericht aan de Academie voor Kunsten van Maaseik. Sinds 2010 staan de koren onder leiding van Jeroen Beckers. Ondertussen bestaat de groep uit zowel een kinderkoor, een jeugdkoor als een volwassenenkoor met in het totaal ca. 110 zangers.

Hoogtepunten in de afgelopen 32 jaar waren onder andere de vele buitenlandse concertreizen (Denemarken, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië, Nederland, Zwitserland), een cd- en radio-opname voor de Vlaamse en Nederlandse omroep, concerten onder leiding van gerenommeerde dirigenten als Dirk Brossé, Louis Devos en John Rutter. Zowel het kinderkoor als het jeugdkoor behaalden door de jaren heen diverse eerste prijzen op het Europees Muziekfestival voor de Jeugd in Neerpelt.

Jeroen Beckers – dirigent

Jeroen Beckers (1980) studeerde aan het Conservatorium Maastricht, het Lemmensinstituut Leuven en de Zuid-Nederlandse Hogeschool voor Muziek waar hij de diploma’s ‘Bachelor – Theorie der Muziek’, ‘Bachelor – Viool’, ‘Master – Altviool’ en ‘Post Graduate – Altviool’ behaalde. Nadien verdiepte hij zich in de koormuziek tijdens diverse internationale masterclasses bij onder andere Anne-Marie Cabut (F), Kari Ala-Pöllänen (FI), Michael Gohl (CH) en Denes Szabo (Hu). In 2010 werd hij dirigent van de koren Cantitare. Momenteel is hij eveneens dirigent van het Gemengd Koor Bocanto Bocholt en het Universitair Koor Hasselt. Hoogtepunten waren onder andere de samenwerking met Brits componist/dirigent John Rutter, het dirigeren van het Franse jeugdkoor ‘La Cigale de Lyon’ tijdens een concert in Örebrö (Zweden), het dirigeren van de Hongaarse koren ‘Cantemus’ en ‘Pro Musica’ en de grootse uitvoering van het Stabat Mater van Jenkins tijdens het 30-jarig jubileum van de koren Cantitare.

Door ‘Koor & Stem’ is Jeroen al diverse malen uitgenodigd als atelierleider voor o.a. de Kinderkoordagen en Dirigentendagen. Momenteel is hij als docent verbonden aan de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord Maaseik (B) en aan de Hogeschool Zuyd – Conservatorium Maastricht (NL). Daarnaast is hij ondervoorzitter van de ‘Vlaamse Federatie voor Jonge Koren’ (VFJK).

Patrick Daenen, piano