Cantarode 2018: Dertien topkoren naar Kerkrade

Aan het Internationaal Koorfestitval CantaRode in Kerkrade nemen dit jaar dertien topkoren deel. De koren komen uit alle delen van de wereld: van Canada tot Congo en van Rusland tot België. CantaRode vindt plaats van 10 tot en met 14 mei in Kerkrade.  

CantaRode Internationaal Koorfestival wordt dit jaar voor de vierde keer gehouden. Het festival bestaat uit diverse elementen, waaronder een gezamenlijk openingsconcert, een concours tussen de elf deelnemende koren, concerten van deze en andere koren in de regio en een muziekfeest, dat de naam ‘Singschoppen, internationaal tieëkezinge met CantaRode’ heeft meegekregen.

Wereldwijd
De koren die aan het concours deelnemen komen uit België, Canada, Congo, Nederland, Polen en Rusland. Het gaat om diverse soorten kamerkoren. Het betreft allemaal amateurzangers, die echter wel op een absoluut topniveau presteren. Bijzonder is dat de winnaar van het vorige CantaRode-concours uit 2015 – het koor van de Warsaw School of Economics – opnieuw naar Kerkrade komt om de titel te verdedigen. De jury sprak toen met bijzonder veel lof over deze jonge Poolse zangers.

Alle andere koren doen voor het eerst mee aan CantaRode. Onder de deelnemers bevindt zich ook een aantal universiteitskoren. Alle koren staan onder leiding van zeer gerenommeerde dirigenten. Voor het eerst doet nu ook een koor uit Kerkrade mee: een ensemble van het Chevremonts Mannenkoor 1912, dat vorig jaar nog twee bronzen medailles won tijdens een concours in Duitsland en een van de prijswinnaars was bij het Limburgs Koorfestival.

Concours
De koren die aan het concours deelnemen moeten tijdens twee concoursdagen werken uit diverse stijlperioden ten gehore brengen, plus een lied uit hun land van herkomst. De jury bestaat uit vijf internationaal gerenommeerde musici. Het concours van CantaRode vindt plaats op vrijdag 11 en zaterdag 12 mei. De andere concerten vinden op diverse momenten in dat weekeinde plaats. Lees meer over het concours

Programma
Het programma van CantaRode 2018 begint op donderdag 10 mei (Hemelvaartsdag) met een openingsconcert in de ruim 900 jaar oude abdijkerk van Rolduc. Het openingsconcert wordt verzorgd door het Koor Giocoso uit Weert onder leiding van Rita Scheffers. Giocoso is de winnaar van het Limburgs Koorfestival 2017. Ook zullen alle deelnemende internationale koren zich tijdens het openingsconcert kort muzikaal voorstellen.

Het concours vindt plaats op vrijdag 11 en zaterdag 12 mei in het nieuwe Parkstad Limburg Theater ‘Hub.’ in Kerkrade. Vrijdagavond verzorgen de koren diverse concerten in de regio. Er zijn uitvoeringen in Wittem, Landgraaf, Schimmert en Herzogenrath. Lees meer over de concerten in de regio

Internationaal ‘tieëkezinge’
Op zaterdagavond vindt in de foyer van Abdij Rolduc – en bij mooi weer wellicht in de openlucht – een muziekfeest voor een breed publiek plaats. Dit is een open podium waar, volgens de formule van het regionaal bekende ‘tieëkezinge’ (zingen aan de bar), door alle aanwezigen populaire muziek gezongen kan worden. Daarnaast zullen de aanwezige koren ook typische volksmuziek uit hun eigen land ten gehore brengen.

Dirigenten
Op zondagmiddag zijn er twee bijzondere activiteiten: het slotconcert en een ontmoeting tussen dirigenten en de jury in de workshop ‘Conductors meet the jury’. Deze interactieve bijeenkomst is niet alleen bedoeld voor de dirigenten van de deelnemende koren, maar voor alle dirigenten, bestuursleden en liefhebbers van koormuziek. De juryleden van CantaRode geven dan hun visie op de ontwikkeling van de koormuziek in het algemeen en de uitgevoerde werken tijdens CantaRode in het bijzonder. Lees meer over de juryleden

Slotconcert
Het festival wordt zondagmiddag afgesloten met een slotconcert. Tijdens die concert vindt ook de bekendmaking van de prijswinnaars plaats. Het slotconcert wordt verzorgd door het bekende jeugdkoor Tutta Musica uit Voerendaal onder leiding van Petra Lamberts. Op maandag 14 mei vertrekken alle deelnemende koren weer naar huis.

Kaarten
Voor het openings- en slotconcert op 10 en 13 mei zijn kaarten voor tien euro te reserveren via de website van CantaRode of te koop aan de zaalkassa. Het concours op 11 en 12 mei in het Parkstad Limburgtheater Hub. is eveneens door belangstellenden bij te wonen. Entree hiervoor bedraagt ook tien euro. Voor de concerten in de regio verschilt de entree per locatie. Lees meer over de concerten

Stichting CantaRode
CantaRode Internationaal Koorfestival is een initiatief van de stichting CantaRode uit Kerkrade. De artistieke leiding van CantaRode is in handen van dirigent en musicus Dion Ritten. De presentatie van het evenement is in handen van Jeroen Schrijner, directeur van de Zürcher Singakademie in Zwitsterland. CantaRode wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van onder andere de gemeente Kerkrade.